foodie = someone who enjoys eating or cooking different types of food and who talks a lot about Food (macmillandictionary.com)
søndag 31. mai 2015
hjemmelaget ingefærbrus
du trenger
økologisk ingefær (en ganske stor klump)
rørsukker
vann
tid
"gingerbug"
dag 1: rasp, på det grove, sånn cirka 1 ss ingefær, legg over i et glass (f eks et lite norgesglass), tilsett 1 ss sukker og topp med vann. rør til sukkeret løses opp. legg over et lokk (trenger luft så ikke skru igjen)
dag 2:rasp en ts ingefær. legg oppi glasset sammen med en ts sukker. rør til sukkeret løser seg opp.
dag 3: samme som dag 2. se etter bobler. ser du ingen? vent til dag 4
dag 4: samme som dag 3. og slik fortsetter du til du ser bobler.
når det bobler er "gingerbug'n" din klar.
nå er det klart for å lage brus!
del opp noen biter ingefær (så mye du har eller cirka en håndfull eller to). legg disse i en kjele med nok vann til å dekke + litt til. la det hele koke i cirka 10-15 minutter. slå av varmen og ta kjelen vekk.
tilsett sukker etter smak og behag og rør til det løser seg opp. mesteparten av sukkeret "spises" opp av bakteriene i gjæringsprosessen. smak på blandingen. er det nok ingefærsmak etter din smak? søtt nok etter din smak? jeg bruker 3 dl sukker til 3 liter vann. du kan også tilsette litt sitronsaft. så tynner du denne varme, sukrede "ingefærsaften" med nok vann til at den er passe søt og sterk. nå burde blandingen din være lunka eller kaldere enn lunka. hell over safta i en bøtte, stor glassbeholder eller lignende og tilsett avsilt "gingerbug" fra norgesglasset ditt.
så må du røre litt, dekke til (ikke lufttett) og vente. kanskje 4-5 timer kanskje 2 dager...rør med jevne mellomrom til du merker at det bruser litt i bøtta.
når det bruser skal du flaske blandingen. da pleier jeg å bruke patentflasker som jeg vasker godt og skyller med kokende vann. den brusende saftblandinga siler jeg gjennom en kokt bomullsklut i en trakt. så lar jeg flaskene stå i romtemperatur 1-2 dager. må kanskje sjekke litt innimellom. det er mye snakk om at flasker kan eksplodere, det har jeg aldri opplevd. det har nesten brusa over når jeg har åpna og en gang spratt korken opp - men ingen eksplosjon.
så kan du sette flaskene kjølig for å bremse ned prosessen og nyte drikken kald med isbiter og sitronskiver eller bare som den er. bon appetitt!
oppskriften er min versjon av en oppskrift jeg fant i den fantastiske boken "Art of Fermentation" av fermentalisten Sandor Katz som for øvrig har bloggen wild fermentation
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar